THEMADAG "Trauma bij honden"
Interactieve themadag met als rode draad trauma bij honden. Gedurende deze dag wordt er uitbundig onderzocht wat trauma nu exact doet met een hondenlichaam en hoe je hier als hondeneigenaar/omstaander het beste mee kan omgaan. U zal ontdekken hoe lichamelijk maar ook psychologisch trauma kan ontstaan, hoe je trauma bij honden herkent, welke lichamelijke gevolgen dit geeft of kan geven en hoe je een hond met trauma kan helpen. Wat je zelf kan doen om deze hond te helpen en waar je best hulp inschakelt.
Er wordt geen zweverige maar wetenschappelijke benadering gegeven rond het onderwerp trauma waarin we duidelijk naar de fysiologie van het dier kijken en de lichamelijke reacties (zichtbaar en onzichtbaar) als verklaring van gedrag gaan bestuderen. Door de beseffen wat er in het lichaam gebeurd, gaan we ook beter begrijpen wat trauma exact is en hoe we hiermee om moeten gaan. We geven een inkijk in het dierenbrein en de manier waarop honden omgaan met uitdagende situaties. Alsook welke gevolgen dit heeft voor de toekomst na een slechte ervaring. Is elke slechte ervaring noodzakelijk trauma? Is elke hond die weinig prikkels kreeg in zijn jonge jaren noodzakelijk een asociale hond later? Het is een goede verheldering op bepaalde vraagstukken rond trauma bij honden.
Enkele vraagstukken:
Wat is trauma?
Hoe ontstaat trauma?
Welke lichamelijke veranderingen gebeuren er tijdens een traumatische ervaring?
Welke lichamelijke veranderingen gebeuren er na een traumatische ervaring?
Zijn er blijvende lichamelijke veranderingen?
Wat is het overlevingssysteem? Hoe werkt dit bij de hond?
Hoe werkt angst bij de hond?
Welke vormen van stress bestaan er?
Leer deze verschillende overlevingsmechanismen herkennen en leer wat elk mechanisme nodig heeft om je hond te helpen.
Welke houding kan je als eigenaar het beste innemen?
Hoe help je een hond met trauma?
Wat heeft de fysiologie van het dier nodig om trauma te kunnen verwerken?
Veel voorkomende vragen van eigenaars die worden behandeld:
" Mijn hond is geadopteerd uit het asiel en ik ben zeker dat hij een trauma heeft meegemaakt. Maar ik weet niet wat en kan hem bijgevolg niet helpen."
" Mijn hond komt nooit tot rust"
" Mijn hond is een uitdaging bij de trimmer, met name op de achterpoten en rug. We weten niet waarom hij zo doet want hij heeft geen slechte ervaringen bij de trimmer gehad"
" Mijn hond reageert soms onvoorspelbaar"
" Ik heb een hond geadopteerd die zeer fel uitvalt"
Deze lezing is geschikt voor particulieren en beroepsprofessionals.
Datum: 28 oktober 2023 10 - 16u GAVERE
Prijs: 75 euro incl BTW
Inschrijven via een e-mail naar info@skubidoe.com